Rólam  szólva

Gyermeked és a te egészséged szolgálatában !

Tibay Rózsa vagyok, két fiú boldog anyukája. A fiúk ugyan már nagyok, de nem felejtettem el, milyen volt kezdő édesanyának lenni: amikor tanácstalan vagy, sokat olvasol, elveszel az információ tengerben vagy éppen mindenki mást javasol.

Mielőtt a főiskolán dietetikusnak kezdtem tanulni, gyermekorvosi asszisztensként dolgoztam, és a doktornőtől megtanultam, hogy szinte minden betegség, baj visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, táplálásra. A körzetünkben rengeteg táplálékallergiás kisgyermekkel találkoztunk, illetve gondoztunk cukorbeteg és más táplálkozással összefüggő betegségben szenvedő gyerekeket is.

2002-ben végeztem mint dietetikus, ahonnan az akkori szegedi megyei kórházba vezetett az utam: felnőttekkel dolgoztam diabetológián. Mivel azonban szívügyem lett a gyermekek helyes táplálkozása, sosem szakadtam el tőlük. Szeretek rendszeresen baba-mama klubokba járni, illetve részt venni a családokat megszólító rendezvényeken, például a kecskeméti Születésünnepen. Az Édesanyák Facebook-csoportban ugyancsak elvállaltam a szakértőséget, továbbá a Hello baby magazin hasábjain jelennek meg rendszeresen írásaim. 2017 nyarán több szakemberrel megrendeztük az Előke hozzátáplálási konferenciát. Tapasztalatot gyűjtöttem egy vegetáriánus óvoda dietetikusaként és a Babafalva portál szakértőjeként is.

Az eltelt több mint 20 évben, mióta a pályán vagyok, nagyon sokféle problémával kerestek meg anyukák, jól és rosszul evő gyerekek gondjaival. Frissen diagnosztizált táplálékallergiások kértek praktikus tanácsokat, vagy éppen megrémült és megszeppent gyerekek és szüleik, akiket túlsúlyosnak ítéltek vagy annak látták magukat.

A gyerekek és a különféle táplálékallergiák, -intoleranciák alkotják a fő irányvonalam. Szeretném folyamatosan edukálni tehát azokat, akik velük foglalkoznak: szülők, gyermekorvosok, védőnők, pedagógusok.

A dietetikán keresztül küldetésemnek tekintem az egészséges táplálásra, táplálkozásra való nevelést, a prevenció hangsúlyozását, a kicsik és nagyok oktatását, hogy már a családok szemlélete megváltozzon a szülők egészségre okításán keresztül.

Szakterületeim a dietetikán belül:

  • várandós gondozás az étkezésben

  • szülés utáni, szoptatás alatti megfelelő étkezés kialakítása

  • hozzátáplálás (0-12 hónapos kor között)

  • kisgyermekek étrendje (1-6 év)

  • kisiskolások étrendje (6-14 év)

  • súlyproblémával küzdő gyerekek (6-14 év)

  • menzás étkeztetés, étrendtervezés cégeknek diétás étkezésben

  • ételallergiák, intoleranciák

Folyamatosan képzem magam ezen kívül a táplálékallergia, gyermekek táplálkozása és az IR és diabetes területein.

Elérhetőségeim.

Web: www.dietatanoda.hu (fejlesztés alatt)

E-mail: dietatanoda@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/Dietatanoda