Fruktóz az élelmiszerekben, táblázat.

2020.02.19

A türelmi időszakra (TI), ami a diéta kezdeti szakasza és kb 4-6 hetes szigorú diétát jelnet, majd a folyamatos táplálkozásra (Diet), vagyis a tényleges diéta időszakára, mely során az egyéni tolerancia kialakul. Mivel a glükóz fruktózhoz viszonyított értéke nem mindig kifejező, mert többek között a szacharóz tartalomtól és néhány egyéb más változótól függ táblázatban használt piktogramok segíthetnek eligazodni.

= tolerálható

= általában tolerálható

= nem tolerálható

Segítségképpen még kiszámoltuk pl. az összglükóz- és összfruktóz-tartalmat is, mely tartalmazza mindig a fél szacharóz értéket, mert a szacharóz ("cukor") 1 molekula fruktózból és egy molekula glükózból áll.

Az összes fruktóz (összFRU) és összes glukóz (összGLU) tartalmat úgy számíthatjuk ki, hogy vesszük a fruktóz ( FRU) és glukóz (GLU) érteket, és hozzáadjuk a szacharóz ( SCA) érték felét. A vizsgálati fázisban ezzel a táblázattal meg lehet tanulni, hogyan mérjük fel az élelmiszerek tolerálhatóságát.

A folyamatos táplálkozást azonban nem kell pontosan kiszámított fruktóz- és glükóz mennyiségekhez kötni. 


Hogyan is használd? 

Élelmiszerek fruktóz tartalma -betűrendes útmutató

Hogyan olvassuk helyesen a táblázatot?

A lenti betűrendes táblázat igyekszik megkönnyíteni a mindennapok során használt élelmiszerek fruktóz tartalmának számítását, a lenti táblázatban 140 élelmiszert soroltunk fel. 

Az ebben a fruktóz táblázatban található értékek középértékekből lettek kiszámítva. Mivel a legtöbb terméknél természetes ingadozás lehet, ezért ezek az értékek csak irányadónak tekintendők. Csak akkor vannak értékek megadva a táblázatban, amikor egy mért érték ténylegesen rendelkezésünkre áll. Ha nincs érték feltüntetve, az nem jelenti azt, hogy az élelmiszer mentes ettől az anyagtól! Ez csak abban az esetben van így, ha "0" van feltüntetve. 

A táblázatban szereplő szorbit tartalmak estén is igaz, hogy ahol nincs megadva számszerű érték, ott nem jelenti automatikusan azt,hogy nincs szorbit tartalma az adott élelmiszernek, csak, hogy nem állt rendelkezésre adat.

Az értékek g/100g élelmiszerre vannak megadva, vagyis hány g fruktózt, glukózt, szorbitot és szacharózt tartalmaz 100g élelmiszer. Ha a glükóznak a fruktózhoz való viszonya (GLU/FRU) nagyobb vagy egyenlő 1-el, akkor az élelmiszer fruktóz felszívódási zavaroknál jobban tolerálható. Mivel a tolerálhatóság más tényezőkön is múlik, ezért az első oszlopokban megadott tolerálhatósági piktogramok segítségével a fogyasztási ajánlásokat variálni lehet.Tehát az első két oszlopban a tolerálhatóságot adjuk meg kiegészítésképpen szimbólumokkal.