Kihez fordulhatok diétás kérdésekben?

2018.05.27

Amikor tudatosságról beszélünk, arról,hogy valamiben változtatni szeretnénk, vagy egyszerűen csak másképp csinálni akkor kezdünk körülnézni a világban. Ma az interneten sokféle a táplálkozással,  és gyermekink táplálkozásával foglakozó tanácsadót találunk.

 " A táplálkozás, a diétát ma Magyarországon olyan, mint a foci MINDENKI ért hozzá. S tanácsokat osztogat ha kell ha nem"

De akkor: 

 Kihez forduljak, ha gyermekem étkezésével baj van? Ki segít, ha táplálékallergiás, vagy beteg és diétára szorul gyermekem? Ki segít ha eltévedtem a hitek és tévhitek között?

Személyre szabott táplálkozási tanácsadáshoz szükséges teljes körű tudással Magyarországon ma kizárólag dietetikus diplomával rendelkező szakember rendelkezik. Önmagában az orvos, az élelmiszermérnök, a természetgyógyász, a tanfolyamot végzett "táplálkozási tanácsadó", stb. végzettség nem jelenti azt, hogy az illető egyúttal dietetikus is. A dietetikus olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező élelmezési és táplálkozási szakember, akinek feladata - a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl - táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza.

Ne felejtsük el, szervezetünk állapotáért nagyrészt mi vagyunk a felelősek. Fontoljuk meg, érdemes-e korrekt dietetikus szakember helyett, a jóval kevesebb, és bizonytalanabb tudású, de jó hangzású elméleti "egyéb tanácsadókhoz" fordulni. Bizonyíthatóan kevesebbe kerül a megelőzés, és az egyénre szabott étrend, mint egyik "egyéb tanácsadótól" a másikig járni. Mi döntjük el, hogy kire bízzuk a szervezetünket!

forrás: A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) facebook oldala a Terítéken az egészség.